Melding: Middelbrand in een garage Sloterweg 287

Uitruknummer: 78

Datum: donderdag 16 december 2004

Tijd: 10:19uur

Voertuigen: TAS 646 Badhoevedorp, TAS 648 Zwanenburg, HW 651 Hoofddorp, MW 677 Lisserbroek, OVD 693, Ontsmettingsunit 979 Diemen, Meetwagen

Hieronder het persbericht van Brandweer Amsterdam:

Vermoedelijk asbest vrijgekomen bij brand in garage/ Badhoevedorp

Bij een brand in een garage aan de Sloterweg in Badhoevedorp is donderdagmorgen vermoedelijk asbest vrijgekomen. De gemeente Haarlemmermeer laat onderzoeken of er bij de brand inderdaad asbest is vrijgekomen.
De brand brak rond 10.15 uur uit. De brandweer merkte kleine ontploffingen op in de dakbedekking, wat kan duiden op de aanwezigheid van asbest. De chemisch adviseur van de Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken werd gealarmeerd en deze concludeerde dat het vermoedelijk om asbest ging, waarop de gemeente een gespecialiseerd bedrijf inschakelde om verder onderzoek te verrichten. De naastgelegen woningen ondervonden weinig hinder van het incident. Wel kregen zij het advies om het onderzoeksgebied niet te betreden zolang niet duidelijk is of het daadwerkelijk om asbest gaat.
De oorzaak van de brand is onbekend.


Hieronder het bericht uit het Haarlems Dagblad van vrijdag 17 december:

Asbest vrij bij brand Badhoevedorp
BADHOEVEDORP - Door een brand achter een woning aan de Sloterweg in Badhoevedorp is gistermiddag asbest beland in vier aangrenzende achtertuinen. Dankzij het natte weer is de asbest niet verder verspreid. Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer zullen vandaag de tuinen worden gesaneerd. De brand woedde in een schuur waarin een auto stond. Schuur en auto zijn verwoest. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Buurtbewoner Oosterhof: ,,Ik zat 's ochtend rond elf uur in de woonkamer toen ik plotseling wat rook zag. Snel hoorde ik een paar knallen, die van het dak van het schuurtje af leken te komen. Ik heb meteen de brandweer gebeld.'' Volgens een brandweerman waren de knallen een teken dat er wellicht asbest aanwezig was. De metingen zijn meteen gestart.

Het nabijgelegen Dorinthotel hield de gasten uit voorzorg binnen. Receptionist Remco van der Jagt: ,,Er zullen enkele gasten hun vliegtuig waarschijnlijk niet meer hebben gehaald.''

Health City/de Wildenhorst - het grote sportcentrum achter het hotel - liet daarentegen de sporters wel naar huis gaan. Vanuit het sportcentrum passeerden de naar huis gaande klanten op zo'n 75 meter de brandhaard, terwijl aan de andere kant de kruising Schipholweg/Sloterweg was afgesloten - vanwege asbestgevaar.

Politiewoordvoerder Alfred Ellwanger zegt dat de brandweer ter plekke altijd verantwoordelijk is voor de afsluiting. ,,De brandweer is leidend. Bovendien is er een adviseur 'gevaarlijke stoffen' ter plekke geweest. Ik kan helaas nu niet beoordelen waarom vanaf de ene kant het publiek vrijelijk langs kon lopen terwijl vanaf de andere kant alles dicht was.'' De brandweer was gisteravond niet bereikbaar om hierop te reageren.
Jerry Helmers


Hieronder het bericht uit het Haarlems Dagblad van zaterdag 18 december:

Badhoevedorp weer 'asbestvrij'
BADHOEVEDORP - Tijdens de brand van donderdagochtend op de Sloterweg in Badhoevedorp heeft een vrouw ín het getroffen huis nietsvermoedend door alle commotie heen geslapen. Het was de vriendin van de huiseigenaar, Van Wees.
Buurman Oosterhof begrijpt niet waarom politie en brandweer niet hun best hebben gedaan om de slapende vrouw te waarschuwen en van zolder te halen. ,,Ik heb de brandweerlui en politieagenten gezegd dat er mogelijk nog een bewoonster binnen was. 'Waarom trappen jullie de deur niet in?', heb ik geroepen.'' Ook de heer Van Wees zélf begrijpt het niet. ,,Ik had er niet aan moeten denken wat er had kunnen gebeuren. In de garage stond mijn auto, met een volle gastank. We mogen nog van geluk spreken dat die niet is ontploft. Ik ben er echt kapot van.''

Brandweercommandant Jaap Evers zegt op de hoogte te zijn van het feit, dat er nog een bewoonster in het huis aanwezig was. ,,De kritiek van de buren is niet terecht. Hoe gek het ook klinkt; het was beter om de vrouw in huis te laten. Bij asbestgevaar ben je binnenshuis veiliger. Dan moet je vooral geen deuren opendoen. Bovendien stond de wind gunstig; er was geen direct gevaar dat het huis vlam zou vatten.''

Evers zegt, dat de omwonenden tijdens de brand voortdurend zijn gewaarschuwd om het eigen huis niet te verlaten. ,,Maar dat was aan dovemansoren gericht,'' vindt Evers. ,,De nieuwsgierigheid was sterker dan het gevoel voor eigen veiligheid.''

De buren konden in de nacht na de brand wel weer in hun eigen huis slapen, maar de achtertuinen waren streng verboden gebied én ook afgezet. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend; komende week wordt er een expert verwacht, die verder onderzoek in de tuin zal verrichten. Gistermiddag is het gebied 'schoon' verklaard en zijn de afzettingen weggehaald.
Jerry Helmers


Hieronder het bericht van NOS Teletekst van donderdag 16 december:

Eigendom van NOS Teletekst


Ook TV Noord-Holland was ter plaatse om de brand te filmen.

Klik op de volgende link om het filmpje te zien: http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws/Het%20_Nieuws_16_december.rm?start=403.

Voor het bekijken is het programma Realplayer noodzakelijk, klik hier om het programma te downloaden.


De onderstaande foto's zijn eigendom van Jeffrey Koper.

Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper Eigendom Jeffrey Koper

Terug naar de uitrukpagina

Deze pagina is een onderdeel van www.brandweer.badhoevedorp.com
Copyright Brandweer Badhoevedorp Created 16 december 2004 Last update 18 december 2004